O‘ZBEK TILIDA MODAL BIRLIKLARNING PRAGMATIK MA’NO IFODALASH IMKONIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilida modal birliklarning pragmatik ma’no ifodalash imkoniyatlari tahlil qilinadi. Modal birliklar faqat grammatik yoki semantik hodisa sifatida emas, balki so‘zlovchining munosabati, ishonch darajasi, ehtimoliy bahosi, buyruq yoki maslahatni yumshatish, suhbatdoshga hurmat ko‘rsatish, fikrni kuchaytirish va kommunikativ masofani boshqarish vositasi sifatida o‘rganiladi. Tadqiqotda “albatta”, “shubhasiz”, “ehtimol”, “balki”, “shekilli”, “aftidan”, “menimcha”, “nazarimda”, “kerak”, “lozim”, “mumkin”, “zarur”, “demak”, “xullas” kabi modal birliklarning nutqiy vazifalari aniq misollar asosida sharhlanadi. IMRAD talabi asosida olib borilgan tahlil modal birliklarning epistemik, deontik, baholovchi, dalillovchi va muloqotni tartibga soluvchi funksiyalarini ochib beradi. Maqolada modal birliklarning nutqiy odob, pragmatik strategiya va milliy kommunikativ madaniyat bilan bog‘liqligi asoslanadi.
Keywords: modal birlik, pragmatik ma’no, modallik, nutqiy odob, epistemik modallik, deontik modallik, kommunikativ strategiya, baho, so‘zlovchi munosabati, o‘zbek tili.