STEAM TA’LIMI KONTEKSTIDA ILMIY NEOLOGIZMLARNING SHAKLLANISHI VA INTEGRATSIYASI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada STEAM ta’limi sharoitida ilmiy neologizmlarning yuzaga kelishi, o‘zbek tiliga kirib kelishi, semantik moslashuvi va ta’lim jarayoniga integratsiyalashuv mexanizmlari lingvopragmatik hamda leksiksemantik nuqtayi nazardan tahlil qilinadi. Tadqiqotda fan, texnologiya, muhandislik, san’at va matematika kesishmasida paydo bo‘layotgan robototexnika, kodlash, prototiplash, 3D-modellashtirish, maker-laboratoriya, sun’iy intellekt, data-tahlil, dizayn-tafakkur kabi birliklarning o‘zbekcha nutq muhitida qanday shakllanayotgani va qanday kommunikativ vazifa bajarayotgani yoritiladi. Maqolada neologizmlar faqat yangi so‘z sifatida emas, balki yangi bilim, kasbiy kompetensiya va innovatsion tafakkurni ifodalovchi terminologik vosita sifatida qaraladi. Natijalar STEAM kontekstidagi ilmiy neologizmlar semantik aniqlik, xalqaro ilmiy muloqotga moslashuv, o‘quvchi-talabalar nutqida texnologik savodxonlikni kuchaytirish hamda ona tili terminologik imkoniyatlarini boyitish omili ekanini ko‘rsatadi.
Keywords: STEAM ta’limi, ilmiy neologizm, termin, semantik moslashuv, integratsiya, robototexnika, kodlash, sun’iy intellekt, innovatsion tafakkur, ta’lim diskursi.