IMOM BUXORIY ASARLARINING JANRIY TASNIFI, BIZGACHA YETIB KELGAN VA YO‘QOLGAN KITOBLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada islom sivilizatsiyasi va hadisshunoslik ilmining eng yirik namoyandasi Imom Buxoriyning bizgacha yetib kelgan hamda tarixiy manbalarda zikr qilingan bibliografik merosi yaxlit tizim asosida tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida muallifning nafaqat barchaga mashhur bo‘lgan shoh asarlari, balki bugungi kunda yo‘qolgan yoki kam tanilgan qo‘lyozma asarlarining janriy xususiyatlari, tarkibiy tuzilishi hamda matnshunoslik ahamiyati ochib berilgan. Ayniqsa, muallif asarlarining dunyo kutubxonalari fondlarida saqlanish tarixi va ularning xattotlik nusxalariga oid yangi manbalar ilmiy muomalaga kiritilgan.
Keywords: Imom Buxoriy, bibliografiya, “Sahihi Buxoriy”, “Tarixul kabir”, “Adab al-mufrad”, manbashunoslik, qo‘lyozma, matnshunoslik, xattotlik san’ati.