ICHKI YONUV DVIGATELLARIDA SOVUTISH TIZIMINING ISHLASH MEXANIZMI VA SAMARADORLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada avtomobil ichki yonuv dvigatellarining sovutish tizimi, uning tuzilishi, ishlash prinsipi hamda zamonaviy takomillashtirilgan variantlari kompleks tarzda tahlil qilingan. Dvigatelning optimal harorat rejimida ishlashini ta’minlovchi sovutish jarayonlari, issiqlik almashinuvi samaradorligini oshirishga qaratilgan innovatsion yondashuvlar ilmiy asosda yoritilgan. Shuningdek, sovutish tizimi komponentlarining konstruktiv xususiyatlari, ularning o‘zaro ishlashi, yuzaga keladigan nosozliklar va ularni bartaraf etish usullari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari sovutish tizimi dvigatelning energiya samaradorligi, ekologik xavfsizligi va ishonchliligini oshirishda muhim ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.
Keywords: Avtomobil dvigateli, sovutish tizimi, radiator, termostat, antifriz, suv nasosi, ventilyator, issiqlik almashinuvi, energiya samaradorligi, elektron boshqaruv, dvigatel harorati.