CHAQALOQLARNING YIRINGLI KASALLIKLARI, LAYELL VA STIVENS–DJONSON SINDROMLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada chaqaloqlarda uchraydigan yiringli-yallig‘lanish kasalliklari, shuningdek, og‘ir kechuvchi dermatologik sindromlar — Layell sindromi va StivensDjonson sindromi klinik jihatlari, etiologiyasi, patogenezi, tashxislash usullari va zamonaviy davolash yondashuvlari tahlil qilinadi. Chaqaloqlarda immun tizimining yetarlicha rivojlanmaganligi sababli yiringli infeksiyalar tez tarqalishi va og‘ir asoratlarga olib kelishi mumkinligi alohida ta’kidlanadi. Layell va Stivens–Djonson sindromlari esa ko‘pincha dori vositalariga nisbatan allergik reaksiyalar natijasida yuzaga keladigan, teri va shilliq qavatlarning keng ko‘lamli zararlanishi bilan kechuvchi hayot uchun xavfli holatlar sifatida ko‘rib chiqiladi. Maqolada ushbu
Keywords: chaqaloqlar, yiringli kasalliklar, Stivens–Djonson sindromi, Layell sindromi, teri infeksiyalari, allergik reaksiya, dermatologik sindromlar, immun tizim, tashxis, davolash.