MATEMATIKANI KASBLARGA BOG’LIQLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Matematika zamonaviy kasbiy faoliyatning fundamental asosidir. Ushbu maqolada matematikaning aniq fanlar, iqtisodiyot, tibbiyot, axborot texnologiyalari, biologiya va boshqa sohalardagi ilmiy va amaliy qo‘llanilishi chuqur tahlil qilinadi. Matematik modellashtirish, statistika, differensial tenglamalar, chiziqli algebra va ehtimollik nazariyasi kabi asosiy vositalar orqali kasblardagi muammolarni yechish mexanizmlari ochib beriladi. Maqola statistik ma’lumotlar, konkret modellar va real hayot misollariga asoslanadi. Natijada, matematik savodxonlikning kasbiy muvaffaqiyat va innovatsiyalardagi roli ta’kidlanadi.
Keywords: matematik modellashtirish, kasbiy qo‘llanish, STEM, differensial tenglamalar, statistik tahlil, algoritmlar, qo‘llaniladigan matematika.