REAL ELEKTR TARMOG‘IDA QUYOSH FOTOELEKTRIK TIZIMLARINI OPTIMAL INTEGRATSIYALASH MASALALARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada elektr taqsimlash tarmoqlariga quyosh fotoelektrik tizimlarini (PV) samarali integratsiyalash va optimal joylashtirish masalalari tadqiq qilingan. Tadqiqot davomida PV tizimlarining elektr tarmog‘iga ta’siri, jumladan kuchlanish profilining o‘zgarishi, energiya yo‘qotishlari va teskari quvvat oqimi holatlari tahlil qilingan. Maqolada PV tizimlarini optimal joylashtirish va quvvatini tanlash orqali elektr tarmog‘i samaradorligini oshirish, energiya yo‘qotishlarini kamaytirish hamda kuchlanish barqarorligini yaxshilash masalalari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, optimallashtirish jarayonida elektr tarmog‘ining texnik cheklovlari va ekspluatatsion talablariga alohida e’tibor qaratilgan.
Keywords: So‘nggi yillarda quyosh fotoelektrik (PV) tizimlaridan foydalanish iqtisodiy afzalliklari sababli sezilarli darajada oshdi. Biroq, PV generatsiyaning o‘zgaruvchanligi elektr taqsimlash tarmoqlarida ortiqcha kuchlanish, energiya yo‘qotishlari va kuchlanish tebranishlari kabi muammolarni yuzaga keltirishi mumkin. Shu sababli, elektr tarmoqlari samaradorligini oshirish, kuchlanish barqarorligini ta’minlash va yo‘qotishlarni kamaytirish uchun PV tizimlarini optimal joylashtirish muhim ahamiyatga ega hisoblanadi [1]–[4].