ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИ ИИВ АКАДЕМИЯ МАГИСТРАТУРАСИ ТИНГЛОВЧИСИ, ПОДПОЛКОВНИК (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Вояга етмаганлар ўртасидаги жиноятчиликнинг барвақт олдини олиш замонавий жамиятнинг энг долзарб масалаларидан биридир. Айниқса, ғайриижтимоий ҳулқ-атворга эга бола ва ўсмирларда жиноятчилик хавфи анча юқори бўлади. Ғайриижтимоий ҳулқ-атворга агрессивлик, қонунларга қаршилик, бошқаларнинг ҳуқуқларини менсимаслик, ўқишдан қочиш, ёмон компанияга қўшилишиш каби белгилар хосдир. Бу ҳолатнинг барвақт олдини олишнинг ўзига хос хусусиятларини ўрганиш профилактика самарадорлигини оширишга имкон беради. Кўп ҳолларда ғайриижтимоий ҳулқ-атворнинг асосий сабаби оиладаги носоғлом муҳит зўравонлик, ота-онанинг беэътиборлиги, алкоголизм ҳисобланади. Шунинг учун барвақт олдини олишда оила билан ишлаш ота-оналар мактаби, оилавий психотерапия асосий йўналиш бўлиши лозим.
Keywords: Президент Шавкат Мирзиёев 2026 йил 17 апрель куни аҳолини, ижтимоий ҳимояга муҳтож тоифаларни қўллаб-қувватлаш, ижтимоий хизматлар қамрови ва сифатини ошириш, шунингдек, бу соҳадаги қонунчилик базасини янада такомиллаштиришга юзасидан йиғилишида “вояга етмаган гувоҳ ва жабрланувчининг қонуний вакили институти жорий этиш тўғриси”да таклифлар киритилди.