ISLOM HAMKORLIK TASHKILOTINING MUSULMON DUNYOSIDA ALOQALARINI RIVOJLANTIRISHDAGI AHAMIYATI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada Islom Hamkorlik Tashkiloti hamda uning tarkibidagiIslom Taraqqiyot Bankining musulmon davlatlari o‘rtasidagi siyosiy, iqtisodiy vamadaniy aloqalarni rivojlantirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqot davomidatashkilotning xalqaro moliyaviy tizimdagi faoliyati, a’zo davlatlarga ko‘rsatayotganiqtisodiy yordami hamda O‘zbekiston bilan hamkorligining strategik jihatlario‘rganilgan. Shuningdek, islom moliyasi tamoyillarining iqtisodiy taraqqiyotdagiahamiyati ham ilmiy asosda yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, IslomTaraqqiyot Banki musulmon mamlakatlarida iqtisodiy integratsiyani kuchaytirish,investitsion faollikni oshirish va ijtimoiy barqarorlikni ta’minlashda muhim xalqaroinstitut sifatida namoyon bo‘lmoqda.Shu bilаn birgа, IHT duch kelаdigаn ichki vаtаshqi muаmmоlаr, jumlаdаn, а'zо dаvlаtlаr о'rtаsidаgi fаrqlаr vа glоbаl geоsiyоsiyо'zgаrishlаr tаhlil qilinаdi. Mаqоlа IHTning kelаjаkdаgi istiqbоllаri vа uningsаmаrаdоrligini оshirish uchun zаrur bо'lgаn chоrа-tаdbirlаrni hаm muhоkаmа qilаdi
Keywords: Islom Hamkorlik Tashkiloti, Islom Taraqqiyot Banki, xalqaro hamkorlik, iqtisodiy integratsiya, islom moliyasi, investitsiya, infratuzilma, O‘zbekiston, taraqqiyot, shariat tamoyillari