GO‘DAKLIK VA ILK YOSH DAVRIDA ESHITISHIDA NUQSONI BO‘LGAN BOLALAR RUHIY RIVOJLANISHINING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada go‘daklik va ilk yosh davrida eshitishida nuqsonibo‘lgan bolalar ruhiy rivojlanishining o‘ziga xos xususiyatlari ilmiy-pedagogik vapsixologik nuqtayi nazardan tahlil qilingan. Eshitish analizatoridagi nuqsonningbolaning bilish jarayonlari, nutq rivojlanishi, idrok, tafakkur, xotira, diqqat hamdaemotsional-irodaviy sohasiga ta’siri yoritilgan. Shuningdek, eshitishida nuqsonibo‘lgan bolalarning ijtimoiylashuvi, atrof-muhit bilan muloqotga kirishishi va shaxssifatida shakllanishida yuzaga keladigan qiyinchiliklar hamda ularni bartaraf etishningpsixologik-pedagogik imkoniyatlari ko‘rib chiqilgan
Keywords: go‘daklik davri, ilk yosh davri, eshitish nuqsoni, ruhiy rivojlanish, bilish jarayonlari, idrok, tafakkur, xotira, diqqat, nutq rivojlanishi, emotsional rivojlanish, ijtimoiylashuv.