“НУТҚ МАДАНИЯТИ ВА НОТИҚЛИК САНЪАТИ: ШАКЛЛАНИШ БОСҚИЧЛАРИ ВА ТАРИХИЙ РИВОЖЛАНИШИ” (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ушбу мақолада нутқ маданияти ва нотиқлик санъатининг мазмунмоҳияти, тарихий ривожланиш босқичлари ҳамда жамият ҳаётидаги аҳамиятитаҳлил қилинган. Муаллиф нутқ маданиятининг асосий мезонлари — тўғрилик,равонлик, мантиқийлик ва таъсирчанлик хусусиятларини ёритиб, давлатбошқаруви, таълим тизими ва ҳуқуқни муҳофаза қилувчи органларфаолиятидаги ўрнига алоҳида эътибор қаратган. Шунингдек, замонавий ахборотмуҳити ва интернет тармоқларининг инсон нутқига таъсири ҳамда ёшлардамуомала маданиятини шакллантириш масалалари кенг ёритилган.
Keywords: нутқ маданияти, нотиқлик санъати, адабий тил, муомала маданияти, таъсирчан нутқ, раҳбар нутқи, ҳуқуқий маданият, ахборот муҳити, маънавият, жамият тараққиёти.