BOLALAR KASALLIKLARIDA PSIXOLOGIK YORDAM (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada turli xil o‘tkir va surunkali kasalliklarga chalingan bolalarga tibbiy muolajalar jarayonida psixologik yordam ko‘rsatishning dolzarb masalalari, metodologik asoslari va klinik samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqotda gospitalizatsiya (shifoxonaga yotqizish) davrida bolalar organizmida va ruhiyatida kuzatiladigan o‘zgarishlar, xususan, somatogen va psixogen stresslar, qo‘rquv hamda depressiv holatlar o‘rganilgan. Maqolada pediatr va klinik psixologlarning hamkorlikdagi faoliyati, bolaning yosh xususiyatlariga mos keladigan o‘yin terapiyasi va art-terapiya usullarining somatik kasalliklarni davolash dinamikasiga ko‘rsatadigan ijobiy ta’siri yoritib berilgan. Shuningdek, xastalandi deya og‘ir ruhan ezilgan ota-onalarga psixologik maslahat berish tizimini takomillashtirish yuzasidan tavsiyalar ishlab chiqilgan.
Keywords: pediatriya, klinik psixologiya, somatik kasalliklar, psixologik yordam, gospitalizm sindromi, art-terapiya, reabilitatsiya, ota-ona psixologiyasi.