TERRORIZMGA QARSHI KURASH SHAROITIDA INSON HUQUQLARINI HIMOYA QILISHNING XALQARO-HUQUQIY ASOSLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada terrorizmga qarshi kurash sharoitida inson huquqlarini himoya qilishning xalqaro-huquqiy asoslari tahlil qilinadi. Xususan, Birlashgan Millatlar Tashkiloti tizimida shakllangan universal standartlar, inson huquqlariga oid xalqaro konvensiyalar hamda terrorizmga qarshi kurashning xalqaro-huquqiy mexanizmlari yoritilgan. Shuningdek, terrorizmga qarshi kurash jarayonida inson huquqlarini cheklashning ruxsat etilgan chegaralari, Yevropa Inson huquqlari sudi amaliyoti va BMT organlarining yondashuvlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Maqolada O‘zbekiston Respublikasining terrorizm va ekstremizmga qarshi kurashish sohasidagi milliy siyosati, xalqaro hamkorligi hamda “Mehr” gumanitar operatsiyalarining xalqaro ahamiyati ham ko‘rib chiqilgan.
Keywords: Terrorizm, inson huquqlari, xalqaro huquq, ekstremizm, xavfsizlik, BMT, terrorizmga qarshi kurash, inson qadr-qimmati, qonun ustuvorligi, xalqaro standartlar, Yevropa Inson huquqlari sudi, “Mehr” operatsiyasi.