XOMASHYO TARKIBIDAGI SIO₂, AL₂O₃ VA FE₂O₃ OKSIDLARINING SEMENT SIFATI VA MUSTAHKAMLIGIGA TA’SIRI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada sement ishlab chiqarishda xomashyo tarkibida uchraydigan asosiy oksidlar — kremniy dioksid (SiO₂), alyuminiy oksid (Al₂O₃) va temir oksid (Fe₂O₃)ning miqdori va ularning sement fazalariga, strukturaviy barqarorligiga va mustahkamlik xususiyatlariga ta’siri yoritiladi. Ushbu oksidlarning optimal nisbatda bo‘lishi klinker fazalarining to‘g‘ri shakllanishiga sabab bo‘ladi, bu esa sementning sifatini va mexanik ko‘rsatkichlarini belgilaydi. Tadqiqotda zamonaviy texnologik yondashuvlar asosida bu oksidlarning reaktivligi, bir-biri bilan fazaviy o‘zaro ta’siri va gidratatsiya jarayonidagi roli tahlil qilinadi.
Keywords: Sement sifati, SiO₂, Al₂O₃, Fe₂O₃, klinker fazalari, mustahkamlik, gidratatsiya, mineral oksidlar, pozzolanik faollik, strukturaviy barqarorlik