PAKETLI VA KANALLI KOMMUTATSIYA TEXNOLOGIYALARINI TAQQOSLASH VA TAHLIL QILISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada kompyuter tarmoqlarida ma’lumot almashinish jarayonini tashkil etishda muhim ahamiyatga ega bo‘lgan paketli va kanalli kommutatsiya texnologiyalarining ishlash prinsiplari, texnik xususiyatlari hamda ularning o‘zaro farqli jihatlari ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Hozirgi kunda axborotkommunikatsiya texnologiyalarining jadal rivojlanishi, internet tarmoqlari hajmining kengayishi va ma’lumotlar oqimining ortib borishi tarmoqlarda samarali kommutatsiya texnologiyalaridan foydalanish zaruratini kuchaytirmoqda. Shu sababli kommutatsiya usullarining samaradorligini o‘rganish va ularni taqqoslash zamonaviy kompyuter tarmoqlarining muhim ilmiy-amaliy masalalaridan biri hisoblanadi.
Keywords: paketli kommutatsiya, kanalli kommutatsiya, kompyuter tarmoqlari, ma’lumot uzatish, tarmoq texnologiyalari, kommutatsiya usullari, TCP/IP, tarmoq trafigi, aloqa kanali, internet tarmoqlari, raqamli aloqa, tarmoq infratuzilmasi.