DATA CENTER NETWORK DIZAYNINING ZAMONAVIY TARMOQ INFRATUZILMASIDAGI O‘RNI VA SAMARADORLIGI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining muhim tarkibiy qismlaridan biri hisoblangan Data Center Network (DCN) dizaynining tarmoq infratuzilmasidagi o‘rni, arxitekturasi hamda samaradorligi ilmiy jihatdan tahlil qilingan. Hozirgi kunda internet xizmatlari, bulutli hisoblash tizimlari, sun’iy intellekt, Big Data va IoT texnologiyalarining jadal rivojlanishi ma’lumotlar markazlariga bo‘lgan ehtiyojni keskin oshirmoqda. Natijada yuqori tezlikka ega, ishonchli, masshtablanuvchi va xavfsiz tarmoq infratuzilmasini yaratish zamonaviy data centerlarning asosiy talabiga aylanmoqda. Shu sababli Data Center Network dizaynini optimallashtirish va uning samaradorligini oshirish bugungi kunda dolzarb ilmiy-amaliy masalalardan biri hisoblanadi.
Keywords: Maqolada Data Center Network arxitekturasining asosiy ishlash prinsiplari, zamonaviy tarmoq topologiyalari hamda data center infratuzilmasida qo‘llaniladigan texnologiyalar keng yoritilgan. Xususan, traditional three-tier architecture, spine-leaf topologiyasi va Software Defined Networking (SDN) asosidagi yondashuvlarning o‘ziga xos jihatlari, afzalliklari hamda cheklovlari tahlil qilingan. Shuningdek, serverlararo trafikni boshqarish, tarmoq yuklamasini balanslash, kechikish vaqtini kamaytirish va uzluksiz xizmat ko‘rsatishni ta’minlash masalalari ham ko‘rib chiqilgan.