OSI VA TCP/IP MODELLARINI SOLISHTIRMA TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada zamonaviy kompyuter tarmoqlarining nazariy va amaliy asoslarini tashkil etuvchi ikki muhim meʼyoriy model  Ochiq tizimlarni oʻzaro ulanishi (OSI) va TCP/IP modellari qiyosiy jihatdan tahlil qilingan. Tadqiqotning asosiy maqsadi mazkur ikki modelning kelib chiqishi, tuzilmaviy xususiyatlari, qatlamlar boʻyicha funksional taqsimoti, har bir qatlamda amalga oshiriladigan vazifalari hamda zamonaviy raqamli aloqa tizimlarida qoʻllanilish samaradorligini aniqlash hisoblanadi.
Keywords: OSI modeli, TCP/IP modeli, tarmoq protokollari, qatlamli arxitektura, maʼlumotlarni uzatish, fizik qatlam, transport qatlami, paket kommutatsiyasi, kibermuhofaza, internet protokoli