ИИОЛАРИДА БОШҚАРИШНИНГ ИЧКИ НАЗОРАТ МЕХАНИЗМЛАРИНИ ТАКОМИЛЛАШТИРИШ (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ҳозирги глобаллашув, рақамлаштириш ва жамият тараққиёти шароитида давлат бошқаруви тизимини самарали ташкил этиш, қонун устуворлигини таъминлаш ҳамда аҳолининг давлат органларига бўлган ишончини мустаҳкамлаш ҳар бир давлатнинг стратегик вазифаларидан бири ҳисобланади. Бу жараёнда ички ишлар органлари давлат ҳокимиятининг муҳим бўғини сифатида жамоат хавфсизлигини таъминлаш, ҳуқуқбузарликларнинг олдини олиш, жиноятчиликка қарши курашиш ва фуқаролар ҳуқуқ ҳамда эркинликларини ҳимоя қилиш каби вазифаларни амалга оширади. Шу сабабли ички ишлар органлари фаолиятининг самарадорлиги нафақат ушбу тизимнинг ички ташкилий тузилмасига, балки ундаги бошқарув механизмлари ва ички назорат тизимининг қай даражада такомиллашганлигига ҳам бевосита боғлиқдир.
Keywords: Сўнгги йилларда мамлакатимизда давлат бошқарувини модернизatsiя қилиш, ҳуқуқни муҳофаза қилувчи органлар фаолиятини такомиллаштириш ҳамда инсон ҳуқуқ ва эркинликларини таъминлашга қаратилган кенг кўламли ислоҳотлар амалга оширилмоқда. Хусусан, ички ишлар органлари тизимида хизмат интизомини мустаҳкамлаш, коррупциявий ҳолатларнинг олдини олиш, хизмат фаолиятида шаффофликни таъминлаш ва замонавий бошқарув технологияларини жорий этиш устувор йўналишлар сифатида белгиланмоқда.