O‘ZBEK TILIDAGI NEOLOGIZMLARNING YUZAGA KELISH OMILLARI VA ULARNING JAMIYAT NUTQIDAGI QO‘LLANISHI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada o‘zbek tilidagi neologizmlarning yuzaga kelish omillari hamda ularning jamiyat nutqidagi qo‘llanish xususiyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda globallashuv, ilm-fan va texnologiyalarning rivojlanishi, ommaviy axborot vositalari, internet va ijtimoiy tarmoqlarning til taraqqiyotiga ta’siri natijasida yangi so‘zlarning paydo bo‘lish jarayoni yoritilgan. Shuningdek, neologizmlarning tilning lug‘at boyligini kengaytirishdagi o‘rni, ularning kundalik muloqot, matbuot, reklama va yoshlar nutqida faol qo‘llanishi misollar asosida ko‘rib chiqiladi. Maqolada o‘zbek tiliga kirib kelayotgan yangi birliklarning semantik va uslubiy xususiyatlari hamda ularning jamiyatdagi kommunikativ ehtiyojlarni qondirishdagi ahamiyati ochib beriladi. Tadqiqot natijalari neologizmlarning til taraqqiyoti va zamonaviy jamiyat hayotidagi muhim o‘rnini ko‘rsatadi.
Keywords: neologizm, o‘zbek tili, lug‘at boyligi, til taraqqiyoti, globallashuv, internet tili, ommaviy axborot vositalari, yangi so‘zlar, kommunikatsiya, zamonaviy leksika, ijtimoiy tarmoqlar, til o‘zgarishi.