MUSIQA PEDAGOGIKASIDA ZAMONAVIY INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA O‘QUVCHILARNING IJODIY QOBILIYATLARINI RIVOJLANTIRISH (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur ilmiy maqolada musiqa pedagogikasida zamonaviy innovatsion texnologiyalardan foydalanish orqali o‘quvchilarning ijodiy qobiliyatlarini rivojlantirish masalalari tahlil qilingan. Hozirgi raqamli davrda musiqa ta’limining mazmuni va metodikasi tubdan o‘zgarib borayotgani, ayniqsa interaktiv platformalar, multimedia vositalari, virtual dasturlar hamda raqamli pedagogik texnologiyalar o‘quvchilarning musiqiy tafakkuriga sezilarli ta’sir ko‘rsatayotgani ilmiy asosda yoritilgan. Tadqiqot davomida O‘zbekiston umumta’lim maktablari va ixtisoslashtirilgan san’at maktablarida olib borilayotgan musiqa darslari misolida innovatsion metodlarning samaradorligi o‘rganildi. Maqolada o‘quvchilarning ijodiy fikrlashi, musiqiy eshituv qobiliyati, ritmni his qilish ko‘nikmasi hamda mustaqil ijodiy faoliyatini shakllantirishda zamonaviy texnologiyalarning o‘rni haqida tahliliy fikrlar berilgan.
Keywords: Shuningdek, musiqa darslarida “LearningApps”, “Quizizz”, “YouTube Studio”, audio tahrirlash dasturlari, virtual pianino platformalari va sun’iy intellekt elementlari asosida tashkil etilgan mashg‘ulotlarning afzalliklari ko‘rsatib o‘tilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, interaktiv va multimedia vositalari qo‘llangan sinflarda o‘quvchilarning musiqa faniga qiziqishi an’anaviy usullarga nisbatan 35–40 foiz yuqori bo‘lgani aniqlangan. Ayniqsa, 2022–2025-yillar davomida O‘zbekistonda raqamli ta’limni rivojlantirish bo‘yicha amalga oshirilgan islohotlar musiqa