SOVET HOKIMIYATINING OʻZBEKISTONDAGI QATAGʻONLIK SIYOSATI, UNING MOHIYATI VA OQIBATLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur mavzu Sovet hokimiyatining Oʻzbekistonda olib borgan qatagʻonlik siyosati, uning asl mohiyati hamda xalq hayotiga koʻrsatgan ogʻir oqibatlarini yoritishga bagʻishlangan. Unda XX asrning 20–30-yillarida sovet tuzumining oʻz hukmronligini mustahkamlash maqsadida amalga oshirgan siyosiy bosimlari, inson huquqlarining poymol etilishi, milliy ziyolilar va jadidlarning taʼqib qilinishi haqida batafsil maʼlumot berilgan.
Keywords: Mazkur ishda qatagʻon siyosatining ilm-fan, taʼlim, madaniyat va maʼnaviy hayotga salbiy taʼsiri alohida koʻrsatib oʻtilgan. Koʻplab olimlar, ijodkorlar va jadidlarning yoʻq qilinishi natijasida milliy taraqqiyotga katta zarar yetgani, xalq orasida qoʻrquv va ishonchsizlik muhiti kuchaygani bayon etilgan. Shuningdek, mustaqillik yillarida qatagʻon qurbonlari xotirasini tiklash, ularning nomlarini oqlash va tarixiy adolatni qaror toptirish borasida amalga oshirilayotgan ishlar haqida ham maʼlumot berilgan.