TEMIRYO‘L AVTOMATIKA TIZIMLARIDA RAQAMLI TEXNOLOGIYALARDAN FOYDALANISH ISTIQBOLLARI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada temiryo‘l avtomatika tizimlarida qo‘llanilayotgan raqamli va impulsli texnologiyalarning ahamiyati hamda ularning rivojlanish istiqbollari tahlil qilingan. Temiryo‘l transportida harakat xavfsizligini ta’minlash, signalizatsiya tizimlarini takomillashtirish va boshqaruv jarayonlarini avtomatlashtirishda mikroprotsessorli hamda raqamli qurilmalarning o‘rni yoritilgan. Shuningdek, zamonaviy avtomatika tizimlarining afzalliklari, ularning analog tizimlardan farqli jihatlari va kelajakdagi rivojlanish yo‘nalishlari ko‘rib chiqilgan.
Keywords: temiryo‘l avtomatikasi, raqamli texnologiya, impulsli qurilmalar, mikroprotsessor, signalizatsiya, avtomatlashtirish, boshqaruv tizimi.