MASOFAVIY XIZMATLAR BOZORINING AMALDAGI HOLATI VA RAQAMLI STARTAPLAR FAOLIYATI TAHLILI (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada O‘zbekistonda masofaviy xizmatlar bozorining amaldagi holati, raqamli startaplar faoliyati va ularning milliy iqtisodiyotdagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqotda axborot-kommunikatsiya xizmatlari, IT Park rezidentlari, eksportga yo‘naltirilgan raqamli xizmatlar, startap ekotizimi va hududiy tafovutlar o‘rganildi. Tahlillar shuni ko‘rsatadiki, O‘zbekistonda masofaviy xizmatlar bozori tez o‘sayotgan bo‘lsa-da, uning rivojlanishida Toshkent shahriga yuqori darajada markazlashuv, raqamli infratuzilma sifati, kadrlar yetishmovchiligi, venchur moliyalashtirish va hududiy startap muhitining sustligi kabi muammolar mavjud. Maqolada raqamli startaplar faoliyatini baholash bo‘yicha mualliflik yondashuvi taklif etiladi.
Keywords: masofaviy xizmatlar, raqamli iqtisodiyot, startap, IT Park, autsorsing, raqamli platformalar, elektron xizmatlar, innovatsion tadbirkorlik.