(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Gaymorit (maksiller sinusit) — burun bo’shlig’i atrofidagi maksiller sinuslarning yallig’lanish kasalligi bo’lib, dunyo bo’ylab eng ko’p uchraydigan yuqori nafas yo’llari patologiyalaridan biri hisoblanadi. Mazkur maqolada gaymoritni tashxislashda rentgenologik tekshiruvning tutgan o’rni, klinik ahamiyati, turli proyeksiyalardagi rentgenografiya usullari va ularning CT skanerlash bilan qiyosiy tahlili yoritilgan. Tadqiqotda 120 nafar bemor ishtirok etib, ularning barchasi klinik ko’rik, rentgenografiya (Waters va Caldwell proyeksiyalari) va kompyuter tomografiyasi (CT) bilan tekshirilgan. Rentgenografiyaning maksiller sinusitni aniqlashdagi sezgirligi 89.2%, xususiylik ko’rsatkichi 87.0% ni tashkil etgan. Havo suyuqlik satxi va to’liq qorayish belgilari rentgenogrammalarda kuzatilganda CT bilan tasdiqlash darajasi 100% ga teng bo’lgan. Natijalar shuni ko’rsatdiki, rentgenografiya, ayniqsa Waters proyeksiyasi, birlamchi skrining usuli sifatida yuqori diagnostik qiymatga ega. Biroq CT skanerlash murakkab hollarda, ayniqsa etmoid, frontal va