(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada ingliz tilidan o‘zbek tiliga hazillarni tarjima qilish strategiyalari va ularning samaradorligi empirik jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida adaptatsiya, ekvivalentlik, kompensatsiya, izohli tarjima kabi strategiyalarning hazil tarjimasidagi o‘rni va natijadorligi o‘rganiladi. Shuningdek, lingvistik va madaniy tafovutlarning tarjima jarayoniga ta’siri hamda kulgi effektini saqlab qolish masalalari tahlil qilinadi. Tadqiqotda ingliz tilidagi turli hazillar va ularning o‘zbekcha tarjimalari qiyosiy tahlil qilinib, eng samarali tarjima usullari aniqlanadi. Natijalar hazil tarjimasida tarjimonning ijodkorligi va madaniyatlararo kompetensiyasi muhim ahamiyat kasb etishini ko‘rsatadi.