(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilariga ingliz tilini hikoyalar orqali o‘rgatish masalasi tahlil qilinadi. Hikoya bolaga yaqin bo‘lgan matn turi hisoblanadi. Unda voqea, qahramon, takroriy ibora va oddiy gaplar birgalikda keladi. Shu sababli yangi so‘zlar va sodda grammatik shakllar alohida emas, mazmun ichida o‘rganiladi. Maqolada hikoya asosidagi darsning lug‘at boyligini oshirish, tinglab tushunish, gapirishga undash va matnga qiziqishni kuchaytirishdagi o‘rni ko‘rib chiqiladi. Tadqiqotda tavsifiy, qiyosiy, pedagogik kuzatuvga tayangan tahlil hamda matn tahlili metodlaridan foydalaniladi. Analiz jarayonida bolalar adabiyotidagi qisqa parchalar tanlanadi va ular asosida qaysi til birliklari o‘rgatilishi mumkinligi ko‘rsatiladi. Natijada hikoya orqali o‘qitish boshlang‘ich bosqichda ingliz tilini tabiiyroq, esda qolarliroq va faolroq o‘zlashtirishga yordam berishi aniqlanadi. Maqolaning yangiligi shundaki, hikoya faqat o‘qish materiali sifatida emas, balki lug‘at, talaffuz, savol javob, qayta hikoyalash va ijodiy mashqlarni birlashtiruvchi dars vositasi sifatida yoritiladi.