(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Vodorod yonilg‘isi XXI asr energetikasida muqobil va ekologik toza energiya manbai sifatida alohida o‘rin egallaydi. An’anaviy yoqilg‘ilar — benzin, dizel va gaz yonilg‘ilari — yonish jarayonida katta miqdorda karbonat angidrid (CO₂), uglerod oksidi (CO), azot oksidlari (NOx) va boshqa zararli moddalarning ajralib chiqishiga sabab bo‘ladi. Bu esa global iqlim o‘zgarishi, atmosfera ifloslanishi va inson salomatligiga salbiy ta’sir ko‘rsatadi. Vodorod esa yonish jarayonida asosan suv bug‘ini hosil qilgani sababli ekologik jihatdan toza yonilg‘i hisoblanadi. Shu sababli transport vositalarida, ayniqsa ichki yonuv dvigatellarida vodoroddan foydalanish dolzarb ilmiy va amaliy masalalardan biri hisoblanadi.