(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Zamonaviy dasturiy ta’minot ishlab chiqish sohasida DevOps metodologiyasi ishlab chiqish (Development) va operatsion (Operations) jarayonlarni birlashtirib, mahsulotni tezroq va sifatliroq yetkazib berishni ta’minlaydi. Dasturiy ta’minot ishlab chiqish jarayanonida barcha jamoalarni birlashtira olgan DevOps metodologiyasi nafaqat to‘g‘ri infrastruktura, balki dastur mahsulotining foydalanuvchanligini ham ta’minlashga qodir. Bu esa konteynerlashtirish jarayoni orqali amalga oshiriladi. Ushbu metodologiyaning muvaffaqiyatli amalga oshirilishida konteynerlashtirish texnologiyalari, xususan Docker va Kubernetes, markaziy o‘rin tutadi. Dasturiy ta’minot ishlab chiqish metodologiyalari o’z rivojlanishida bir necha bosqichni bosib o’tdi: qattiy va chiziqli bosqichlardan iborat Waterfall (1970-y.), moslashuvchan qisqa sikllarga asoslangan Agile (2000-y.), ishlab chiqish va operatsion jarayonlarni avtomatlashtirish hamda integratsiyalash orqali birlashtirgan DevOps (2009-y.) va, nihoyat, xavfsizlikni butun jamoaning umumiy mas’uliyatiga