(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada postnatal ontogenezda bolalar ichak mikrobiotasining shakllanishiga ta’sir kórsatuvchi omillardan ovqatlanish turining muhim jihatlari va uning bola salomatligini saqlashdagi ahamiyati ko‘rib chiqiladi. Bola hayotining dastlabki kunlaridan dinamik tarzda shakllanuvchi mikroekologiya kelajakda immun tizimi adaptatsiyasi, metabolizmni muvofiqlashtirish va markaziy asab tizimining rivojlanishi asosidir. Rivojlanayotgan mikrobiota tarkibining tug‘ruq usuliga, oziqlantirish turiga, gestatsion davriga, onaning salomatligi va homiladorlik davridagi holatiga, antibakterial terapiyaga va atrof-muhitning sanitariya-gigiyena sharoitlariga, geografik sharoitlarga bog‘liq ekanligini ko‘rsatadi. Shu bilan birga, maqolada ichak mikrobiotasining immun tizimi va modda almashinuviga ta’siri orqali bola salomatligini belgilashdagi vazifasi ko‘rib chiqiladi. Ichak mikrobiotasining shakllanish jarayonlarini chuqur o‘rganish zamonaviy pediatriyada profilaktika va davolashning samarali usullarini ishlab chiqish imkonini beradi.