(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Yashil inqilob XX asrning ikkinchi yarmida qishloq xo‘jaligida hosildorlikni oshirish, oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlash va dunyo aholisi sonining tez o‘sishi sharoitida oziq-ovqat tanqisligini kamaytirishga qaratilgan eng muhim agrar islohotlardan biri hisoblanadi. Yuqori hosildor navlarning yaratilishi, mineral o‘g‘itlar va pestitsidlarning keng qo‘llanilishi, irrigatsiya tizimlarining rivojlanishi hamda qishloq xo‘jaligini mexanizatsiyalash natijasida don ekinlari hosildorligi sezilarli darajada oshdi. Shu bilan birga, intensiv dehqonchilikning uzoq muddatli qo‘llanilishi tabiiy ekotizimlar, tuproq resurslari va gidrosfera holatiga salbiy ta’sir ko‘rsatib, ekologik muammolarning kuchayishiga olib keldi. Mazkur maqolaning maqsadi Yashil inqilobning tabiat va gidrosferaga ta’sirini zamonaviy ilmiy tadqiqotlar asosida kompleks baholash, uning ekologik oqibatlarini tahlil qilish hamda barqaror qishloq xo‘jaligini rivojlantirishning istiqbolli yo‘nalishlarini aniqlashdan iborat.