(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada lazer nurlanishining fizik va metrologik xususiyatlarini aniqlashda qo‘llaniladigan zamonaviy ilmiy o‘lchash tizimlari hamda ularning texnik tavsiflari tahlil qilingan. Tadqiqotda lazer quvvati va energiyasini o‘lchash uchun termoelektrik (termopilar) va fotodiod datchiklarning ishlash prinsiplari, shuningdek, to‘lqin uzunligi va spektral tarkibni aniqlashda yuqori aniqlikdagi Ocean Optics va Thorlabs spektrometrlari hamda FTIR usulining samaradorligi ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada lazer nurlanishining kogerentlik xususiyatlarini Michelson interferometri yordamida baholash va biologik to‘qimalarga ta’sirini o‘rganishning eksperimental metodikasi batafsil bayon etilgan. Shuning bilan birga, biologik namunalarda nurning yutilishi, o‘tishi hamda termik javob reaksiyasini (harorat ortishi, energiya va quvvat zichligi) Buger-Lambert-Beer va optika qonuniyatlari asosida hisoblash sxemalari va formulalari taqdim etilgan.