(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur tadqiqot raqamli transformatsiya jarayonlarining oliy ta’lim tizimiga kirib kelishi sharoitida bo‘lajak qishloq xo‘jaligi muhandislarini loyihalash-konstruksiyalash faoliyatiga tayyorlash metodikasini takomillashtirish masalalariga bag‘ishlangan. Tadqiqotda qishloq xo‘jaligi texnikalarini loyihalash, modellashtirish, konstruktiv yechimlarni ishlab chiqish hamda innovatsion muhandislik vazifalarini bajarishga tayyorlashda raqamli texnologiyalarning didaktik imkoniyatlari tahlil qilingan. Shuningdek, zamonaviy CAD/CAM/CAE tizimlari, raqamli egizak (Digital Twin) texnologiyasi, virtual va kengaytirilgan reallik vositalari, sun’iy intellekt elementlari hamda simulyatsion dasturiy platformalardan foydalanish asosida talabalarning muhandislik tafakkuri, konstruktiv kompetentligi va kasbiy-ijodiy salohiyatini rivojlantirish mexanizmlari yoritilgan. Tadqiqot davomida loyihalash-konstruksiyalash faoliyatining tarkibiy komponentlari aniqlashtirilib, ularni rivojlantirishga xizmat qiluvchi pedagogik shart-sharoitlar va metodik yondashuvlar ishlab chiqilgan. Natijada bo‘lajak qishloq xo‘jaligi muhandislarining raqamli muhitda muammoli vaziyatlarni tahlil qilish, texnik obyektlarni modellashtirish, muqobil konstruktiv yechimlarni ishlab chiqish va ularni amaliyotga tatbiq etish kompetensiyalarini shakllantirishga qaratilgan metodik tizim taklif etilgan. Ishlanma muhandislik ta’limining sifat ko‘rsatkichlarini oshirish, kasbiy tayyorgarlik samaradorligini kuchaytirish hamda agroinjiniring raqamli kompetensiyalarga ega raqobatbardosh mutaxassislarni tayyorlashga xizmat qiladi.