(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada koxlear implantli bolalarda sensor integratsiya jarayonlari va motorik rivojlanishni takomillashtirishning pedagogik-psixologik asoslari tahlil qilingan. Eshitishida chuqur nuqsoni bo‘lgan bolalarda koxlear implantatsiyadan keyingi davrda eshituv funksiyalarining tiklanishi bilan bir qatorda sensor tizimlararo integratsiya, muvozanatni saqlash, harakat koordinatsiyasi va umumiy psixomotor rivojlanish masalalari ham dolzarb ahamiyat kasb etadi. Tadqiqotda sensor integratsiya jarayonlarining motorik rivojlanishga ta’siri, vestibulyar, proprioseptiv va taktil tizimlarning o‘zaro bog‘liqligi hamda koxlear implantli bolalarda uchraydigan sensor-motor qiyinchiliklar o‘rganildi. Ilmiy manbalarni nazariy tahlil qilish, psixologik-pedagogik diagnostika, kuzatish, motorik testlar, sensor profil tahlili va eksperimental metodlar asosida olib borilgan tadqiqot natijalari sensor integratsiyaga yo‘naltirilgan rivojlantiruvchi mashg‘ulotlar bolalarning harakat koordinatsiyasi, muvozanatni boshqarishi, mayda va yirik motorika ko‘rsatkichlari hamda adaptiv xulq-atvorining yaxshilanishiga xizmat qilishini ko‘rsatdi. Shuningdek, sensor integratsiya texnologiyalarining reabilitatsion va korreksion-pedagogik jarayon samaradorligini oshirishdagi imkoniyatlari asoslandi.