(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada Samarqand davlat universiteti Milliy bog‘i va zarafshоn milliy tabiat bog‘i sharoitida uchraydigan Tragopogon malikus Nikitin turining ekologik va anatomik tuzilish xususiyatlari yoritilgan. Tadqiqot davomida turning yashash muhiti, morfologik belgilari, barg va poya tuzilishidagi moslanish xususiyatlari, namlik, yorug‘lik, tuproq zichligi hamda antropogen ta’sir omillariga nisbatan reaksiyasi tahlil qilindi. Tragopogon malikus vakillarida qurg‘oqchil va nisbatan ochiq maydon sharoitiga moslashgan belgilar, jumladan yaxshi rivojlangan o‘q ildiz tizimi, ensiz barg plastinkasi, qalinlashgan epidermis, mexanik to‘qimalarning nisbatan yaxshi taraqqiy etganligi va sut naylarining mavjudligi kuzatiladi. Tadqiqot natijalari mazkur turning shahar bog‘i ekotizimidagi moslanish imkoniyatlarini baholash, mahalliy florani o‘rganish hamda bioekologik monitoring ishlarini tashkil etishda muhim ahamiyatga ega.