(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek tilining tarixiy hamda zamonaviy taraqqiyot bosqichlari ijtimoiy lingvistika prizmasi orqali tadqiq etiladi. Maqolaning asosiy ob’ekti tilning eski qatlami hisoblangan hududiy shevalar va uning yangi qatlami bo‘lmish zamonaviy internet hamda yoshlar jargonlaridir. Tadqiqotda an’anaviy shevalarning yo‘qolib borish yoki transformatsiyaga uchrash jarayonlari hamda globallashuv va raqamli texnologiyalar ta’sirida yangi ijtimoiy lisoniy qatlamlarning shakllanish qonuniyatlari tahlil qilinadi. Aniq misollar yordamida shevalar va jargonlarning nutqiy muloqotdagi o‘rni, ularning til ijtimoiy tizimidagi o‘zaro aloqalari hamda milliy adabiy til boyish manbai sifatidagi ahamiyati yoritib berilgan.