(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada sun’iy intellekt (AI) texnologiyalariga asoslangan biznes analitika tizimlarini rivojlantirishning iqtisodiy mexanizmlari kompleks tahlil qilingan. Tadqiqotning asosiy maqsadi AI asosidagi analitik yechimlarni joriy etishning korxona samaradorligiga ta’sirini baholash hamda ushbu jarayonni rag’batlantiruvchi iqtisodiy mexanizmlarni ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqot doirasida 2024-2026 yillarda O’zbekiston va Markaziy Osiyo mintaqasining 60 ta korxonasining faoliyati o’rganildi. Miqdoriy va sifat tahlili usullari, xususan, ko’p o’lchovli regressiya, panel ma’lumotlar modeli va chuqurlashtirilgan intervyular qo’llanildi. Natijalar shuni ko’rsatdiki, AI asosidagi biznes-analitika tizimlarini joriy etgan korxonalarda operatsion xarajatlar o’rtacha 31 foizga kamaygan, daromadlilik ko’rsatkichlari 24 foizga oshgan va strategik qarorlarning aniqligi 89 foizga yetgan. Tadqiqotda AI analitikasini rivojlantirishning uchta asosiy iqtisodiy mexanizmi – investitsion rag’batlantirish, infratuzilmaviy hamkorlik va kadrlar salohiyatini oshirish – taklif etilgan hamda ularning amaliy samaradorligi empirik jihatdan asoslangan.