(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada steroid yallig‘lanishga qarshi dori vositalarini (glyukokortikoidlarni) nazoratsiz va uzoq muddatli qabul qilish natijasida yuzaga keladigan buyrak va buyrakusti bezi patologiyalari tahlil qilinadi. Tadqiqot maqsadi – dorivor induksiyalangan gipokortitsizm va nefrotoksiklik holatlarini erta aniqlash va zamonaviy diagnostika hamda davolash protokollarini ishlab chiqishdan iborat. Tadqiqot natijalari bemorlarni bosqichma-bosqich dori vositalaridan chiqarish (de eskalatsiya) va gormonal o‘rinbosar terapiyani optimallashtirish zarurligini ko‘rsatadi.