(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada raqamli axborot davrida ilmiy manbalarning ishonchliligini baholashning dolzarb muammolari ko’rib chiqiladi. Internetning jadal rivojlanishi va sun’iy intellekt texnologiyalarining tarqalishi ilmiy bilimlar oqimini misli ko’rilmagan darajada oshirdi, biroq bir vaqtning o’zida soxta va sifatsiz ma’lumotlar hajmini ham keskin ko’paytirdi. Maqolada ilmiy manbalarning ishonchliligini baholashning asosiy mezonlari, metodologik yondashuvlari va amaliy vositalari tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida bibliometrik tahlil, ekspert baholash, raqamli identifikator tizimlari va sun’iy intellekt asosidagi saralash metodlari o’rganiladi. Natijalar shuni ko’rsatadiki, kompleks ko’p mezonli baholash tizimlarini qo’llash ilmiy manbalarning ishonchliligini aniqlashda samaradorlikni sezilarli darajada oshiradi. Olingan xulosalar o’qituvchilar, tadqiqotchilar va axborot mutaxassislariga maqsadli amaliy yo’l-yo’riq beradi.