(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada Turkistonda jadidchilik harakatining vujudga kelishi, uning tarixiy ahamiyati hamda jadid namoyondalarining ma’rifiy, madaniy va siyosiy faoliyati tahlil qilinadi. XIX asr oxiri va XX asr boshlarida Turkiston o‘lkasida yuzaga kelgan jadidchilik harakati xalqni savodxon qilish, zamonaviy ta’lim tizimini joriy etish, milliy ongni yuksaltirish va jamiyat taraqqiyotini ta’minlashga qaratilgan edi. Mahmudxo‘ja Behbudiy, Abdulla Avloniy, Munavvarqori Abdurashidxonov, Abdurauf Fitrat va boshqa jadidlarning xizmatlari yoritilib, ularning milliy uyg‘onish jarayonidagi o‘rni ochib beriladi. Shuningdek, jadidchilik harakatining Turkiston taraqqiyoti va mustaqillik g‘oyalarining shakllanishiga ta’siri tahlil etiladi.