(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada o‘zbek tilida yolg‘on axborot va feyk xabarlarning lingvopragmatik belgilari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi zamonaviy media va ijtimoiy tarmoq matnlarida ishonchsiz axborotni ishonchli ko‘rsatishga xizmat qiluvchi til birliklari, sarlavha strategiyalari, baholovchi leksika, emotsional ta’sir vositalari, noaniq manba ko‘rsatkichlari va auditoriyani harakatga undovchi kommunikativ usullarni aniqlashdan iborat. Maqolada tavsifiy, kontekstual, lingvopragmatik, diskursiv va qiyosiy-tahliliy metodlardan foydalanildi. Tahlil natijalari shuni ko‘rsatadiki, feyk xabarlar odatda kuchli emotsional baho, shoshilinchlik effekti, manbasi mavhum dalillar, rasmiy uslubga taqlid, qo‘rquv yoki qiziqish uyg‘otuvchi sarlavhalar, dalilsiz umumlashtirish va manipulyativ buyruq istak shakllari orqali tarqaladi. Bunday birliklar axborotning haqiqatga mosligini emas, balki uning psixologik ta’sir kuchini oshiradi. Maqolada o‘zbek tilidagi feyk xabarlarni aniqlashda lingvopragmatik mezonlardan foydalanish axborot madaniyati, media savodxonlik va tanqidiy tafakkurni rivojlantirish uchun muhim ekanligi asoslanadi.