(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada mikroelektronika va nanotexnologiyalarning zamonaviy ilm-fan hamda sanoatdagi o‘rni, ularning rivojlanish bosqichlari va amaliy qo‘llanilish sohalari yoritilgan. Hozirgi kunda mikroelektronika kompyuter texnikasi, mobil qurilmalar, tibbiyot, avtomatlashtirish va sun’iy intellekt tizimlarining asosini tashkil etmoqda. Nanotexnologiyalar esa moddalarning atom va molekula darajasidagi xossalarini o‘rganish orqali yangi avlod materiallari va yuqori samarador qurilmalarni yaratishga xizmat qilmoqda. Statistik ma’lumotlarga ko‘ra, dunyo bo‘yicha yarimo‘tkazgichlar bozori hajmi 2025-yilda 600 milliard AQSH dollaridan oshgan bo‘lib, nanotexnologiyalar bozori esa yiliga o‘rtacha 15–20 % sur’at bilan