(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Maqolada nomutaxassis talabalarni fortepiano ijrochiligiga jalb etishda nota o‘qish bosqichini soddalashtirishga asoslangan raqamli-katakli vizual mexanizmning pedagogik imkoniyatlari tahlil qilinadi. Tadqiqotda Do–Re–Mi–Fa–Sol–Lya–Si tovushlarini 1–7 raqamlar bilan belgilash, takt ichidagi ritmik harakatni kataklar orqali ko‘rsatish, cho‘zimni “+”, pauzani “0” belgisi orqali ifodalashga asoslangan metodik model ishlab chiqildi. Ushbu yondashuv MusicXML fayllarni o‘qiydigan web-ilova bilan integratsiya qilinib, sodda kuylarni avtomatik ravishda raqamli-katakli o‘quv jadvaliga aylantirish imkoniyati sinovdan o‘tkazildi. Tajriba-sinov jarayonida 200 nafardan ortiq talaba ishtirok etdi. So‘rov va kuzatuv natijalari talabalar ushbu usul orqali kuylarni tezroq o‘rganishlari, nota o‘qishdagi psixologik to‘siq kamaygani va musiqaga bo‘lgan qiziqish ortganini ko‘rsatdi. Tadqiqot natijalari raqamli-katakli mexanizm professional nota savodini almashtirmasligini, aksincha, boshlang‘ich bosqichda fortepiano ijrochiligiga kirishish uchun ko‘prik vazifasini bajarishini asoslaydi.