(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu ilmiy maqolada muqobil energiya manbalari, xususan, quyosh kollektorlari va tizimlarining energetik samaradorligini oshirishda avtomatlashtirilgan boshqaruv mexanizmlarini joriy etish masalalari chuqur tahlil qilingan. Quyosh issiqlik tizimlarini avtomatlashtirish va raqamlashtirish jarayonida yuzaga keladigan fundamental muammolar, jumladan, termometrik datchiklarning o’lchov xatoliklari, gidravlik zanjirda issiqlik tashuvchi suyuqlikning kritik qizib ketishi (stagnatsiya), stoxastik va chiziqli bo’lmagan iqlimiy omillar ta’siri hamda yuklamaning dinamik tebranishlari tizimli ravishda tadqiq etilgan. Maqolada mikrokontrollerlar, mantiqiy dasturlanadigan kontrollerlar (PLC), mantiqiy noaniqlik (Fuzzy Logic) algoritmlari hamda sun’iy intellekt elementlariga asoslangan zamonaviy muhandislik va dasturiy yechimlar ko’rib chiqilgan. Shuningdek, tizimlarning ekspluatatsion ishonchliligi, barqarorligi va energiya samaradorligini oshirish bo’yicha ilmiy va amaliy jihatdan asoslangan tavsiyalar majmuasi shakllantirilgan.