(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada bug‘-gaz qurilmali energobloklarda qo‘llaniladigan qozon qurilmalarining konstruktiv tuzilishi va ekspluatatsion xususiyatlari tahlil qilinadi. Zamonaviy energetika tizimlarida bug‘-gaz texnologiyalarining qo‘llanilishi energiya samaradorligini oshirish, yoqilg‘i sarfini kamaytirish hamda ekologik ta’sirni pasaytirish imkonini beradi. Tadqiqot davomida qozon agregatlarining asosiy elementlari, issiqlik almashinuvi jarayonlari va ish rejimlarining o‘ziga xos jihatlari ko‘rib chiqilgan. Shuningdek, bug‘-gaz qurilmali energobloklarda qozonlarning ishlash sharoitiga ta’sir etuvchi omillar va ularning ekspluatatsion ishonchliligini oshirish yo‘llari tahlil qilingan. Qozon qurilmalarining samaradorligini oshirishga qaratilgan texnik yechimlar va mavjud muammolar ham yoritilgan. Maqolaning natijalari bug‘-gaz energobloklarida qozon qurilmalarini optimallashtirish va ularning barqaror ishlashini ta’minlash bo‘yicha ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishga xizmat qiladi.