(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Вояга етмаганлар ўртасидаги жиноятчиликнинг барвақт олдини олиш замонавий жамиятнинг энг долзарб масалаларидан биридир. Айниқса, ғайриижтимоий ҳулқ-атворга эга бола ва ўсмирларда жиноятчилик хавфи анча юқори бўлади. Ғайриижтимоий ҳулқ-атворга агрессивлик, қонунларга қаршилик, бошқаларнинг ҳуқуқларини менсимаслик, ўқишдан қочиш, ёмон компанияга қўшилишиш каби белгилар хосдир. Бу ҳолатнинг барвақт олдини олишнинг ўзига хос хусусиятларини ўрганиш профилактика самарадорлигини оширишга имкон беради. Кўп ҳолларда ғайриижтимоий ҳулқ-атворнинг асосий сабаби оиладаги носоғлом муҳит зўравонлик, ота-онанинг беэътиборлиги, алкоголизм ҳисобланади. Шунинг учун барвақт олдини олишда оила билан ишлаш ота-оналар мактаби, оилавий психотерапия асосий йўналиш бўлиши лозим.