(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada zamonaviy ishlab chiqarish va maishiy binolarda energiya tejamkor aqilli ventilatsiya tizimini ishlab chiqish masalalari yoritilgan. Ventilatsiya tizimi xona ichidagi havo almashinuvini ta’minlash, harorat, namlik, karbonat angidrid miqdori va havo sifatini me’yorida ushlab turishda muhim ahamiyatga ega. An’anaviy ventilatsiya tizimlari doimiy rejimda ishlagani sababli ortiqcha elektr energiyasi sarfiga olib keladi. Aqilli ventilatsiya tizimida esa sensorlar, mikrokontroller, ijro mexanizmlari va avtomatik boshqaruv algoritmlari yordamida ventilyatorlar faqat zarur holatda ishlaydi. Bu esa energiya sarfini kamaytirish, xona mikroiqlimini yaxshilash va tizim samaradorligini oshirish imkonini beradi.