(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Zamonaviy dunyoda taʼlim tizimlarining jadallashishi va axborot oqimining keskin ortishi maktab oʻquvchilarining intellektual salohiyati bilan bir qatorda ularning ruhiy salomatligiga ham yuqori talablar qoʻymoqda. Oʻzbekistonda soʻnggi yillarda taʼlim sifatini oshirish, xalqaro baholash dasturlari (PISA, PIRLS) talablarini integratsiya qilish va maktab bitiruvchilarini oliy taʼlimga qamrab olish koʻrsatkichlarini oshirish borasida keng koʻlamli islohotlar amalga oshirilmoqda. Biroq, akademik natijalarga boʻlgan eʼtiborning kuchayishi oʻquvchilar orasida maktab xavotirligi (school anxiety) va distress holatlarining ortishiga ham sabab boʻlmoqda.