(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Temir tanqisligi kamqonligi (TTK) bugungi kunda jahon miqyosida eng keng tarqalgan kamqonlikning turlaridan biri hisoblanadi. Jahon sog‘liqni saqlash tashkiloti (JSST) ma’lumotlariga ko‘ra, dunyo aholisining qariyb 30% qismi anemiyadan aziyat chekadi va uning asosiy qismini TTK tashkil etadi. Ayniqsa, reproduktiv yoshdagi ayollar, homiladorlar va bolalar yuqori xavf guruhiga kiradi. JSST ma’lumotlariga ko‘ra, homilador ayollarda anemiya uchrash chastotasi ayrim mamlakatlarda 40-50% gacha yetadi.