(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Ushbu maqolada buyrak tosh kasalligining oldini olishga qaratilgan samarali tadbirlar biokimyoviy nuqtai nazardan tahlil qilinadi. Buyrak toshlari asosan kalsiy oksalat, kalsiy fosfat, siydik kislotasi va sistin tarkibli bo‘lib, ularning hosil bo‘lishida suvsizlanish, noto‘g‘ri ovqatlanish, vitamin va minerallar muvozanatining buzilishi, kislota-ishqor muvozanati o‘zgarishi, irsiy omillar va metabolik kasalliklar muhim rol o‘ynaydi. Maqolada profilaktikaning asosiy yo‘nalishlari: yetarli miqdorda suv iste’moli, oksalatga boy mahsulotlarni cheklash, kalsiyga boy ovqatlarni to‘g‘ri qabul qilish, sitrat va magniy miqdorini oshirish, osh tuzi va hayvon oqsillarini kamaytirish, shuningdek, C va D vitaminlarini me’yorida qabul qilish kabi biokimyoviy asoslangan strategiyalar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, sitratli ichimliklar, tiazid diuretiklari va allopurinol kabi farmakologik vositalarning profilaktik ahamiyati yoritilgan.