(untitled) (ОБРАЗОВАНИЕ НАУКА И ИННОВАЦИОННЫЕ ИДЕИ В МИРЕ, 2026)
Mazkur maqolada mahkumlarni tabaqalashtirishning nazariy va amaliy asoslari, uning penitensiar tizimdagi ahamiyati hamda mahkumlarni turli mezonlar asosida guruhlarga ajratishning o‘ziga xos jihatlari keng tahlil qilingan. Penitensiar muassasalarda mahkumlarni tabaqalashtirishning asosiy maqsadi jazoni ijro etish samaradorligini oshirish, mahkumlar o‘rtasidagi salbiy ta’sirlarning oldini olish, ularni qayta tarbiyalash hamda jamiyatga qayta moslashtirishdan iborat ekanligi yoritilgan. Shuningdek, maqolada mahkumlarni tabaqalashtirishning huquqiy, psixologik va ijtimoiy asoslari ko‘rib chiqilib, yosh, jins, jinoyat turi, xavflilik darajasi hamda psixologik holatiga qarab ajratishning ahamiyati ochib berilgan. Tadqiqot davomida mahkumlarni individual xususiyatlari asosida o‘rganish penitensiar tizimda barqarorlik va xavfsizlikni ta’minlashda muhim omil ekanligi asoslab berilgan. Bundan tashqari, xalqaro tajriba va zamonaviy yondashuvlar asosida mahkumlarni tabaqalashtirish tizimini takomillashtirish bo‘yicha ilmiy xulosalar keltirilgan.